logo

.
KULT, INSTITUT ZA RAZVOJ MLADIH Ispis E-mail

Banjska ulica 2
71 210 Ilidža, Bosna i Hercegovina
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Tel/fax: + 387 33 637 290

 

Misija Instituta za razvoj mladih KULT jeste razviti otvoreno društvo, počevši od općinske razine, u kojem su građani/ke uključeni u sve procese odlučivanja u javnom životu. KULT ih iz ovog razloga obučava, prije svega mlade, o tome koje mogućnosti postoje za njihovo sudjelovanje, te kako mogu ostvariti partnerstvo s vlastima u cilju pronalaženja zajedničkih rješenja u svojim zajednicama.

Institut za razvoj mladih KULT osnovan je na državnom nivou 2002. g. pod nazivom Udruženje KULT i djelovao je do maja 2011. g. pod tim nazivom. Pored Centralnog ureda u Sarajevu imamo svoj ured u Brčko-Distriktu BiH i Gradačcu, koji su nastavili raditi pod starim nazivom. Naša saradnja s vlastima izuzetno je učinkovita i temelji se na partnerskim odnosima. KULT od samog svog osnivanja radi na političkom obrazovanju mladih kroz koje im se posreduju znanja i vještine za postajanje aktivnim građanima i građankama. Institut za razvoj mladih KULT osnivačem je Obrazovno-razonodnog centra za mlade SPAJALICA, koji se nalazi na Ilidži.

KULT ima iskustvo u izradi zakonskih propisa, te je uključen u izradu brojnih nacrta zakona na svim razinama vlasti. Osim toga, inicijatorima smo usvajanja zakona o mladima u FBiH i Brčko-Distriktu BiH. Izradili smo nacrte zakona o mladima uz pomoć drugih organizacija, te smo, u saradnji s Federalnom komisijom za pitanja mladih pri Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine FBiH, uputili ga u parlamentarnu proceduru. Zakon je u konačnici i usvojen.

Kroz razne neformalne obuke i doobučavanja, savjetovanje, praćenje, odgoj, kurseve, seminare planske igre, radionice za rješavanje problema, okrugle stolove, brošure, radne materijale itd. od samog svog osnivanja pomažemo  mladima, udruženjima, neformalnim grupama i drugim zainteresiranim subjektima da postanu priznatim članovima društva koji su spremni preuzeti odgovornost zalagati se za poboljšanje životnog položaja.

Institut za razvoj mladih KULT osnivačem je Obrazovno-razonodnog centra za mlade SPAJALICA, koji se nalazi na Ilidži.

Sve dosadašnje aktivnosti bile su usko vezane za razvoj građanskoga društva u Bosni i Hercegovini. Djelovanje KULTA počiva na saradnji s vlastima (te mogućnosti za aktivno sudjelovanje), s građanima (prije svega mladima), ali i s drugim utjecajnim i aktivnim udruženjima, pojedincima i institucijama (naprimjer: centri za socijalni rad, zavodi za zapošljavanje i td.).

Tokom svih godina postojanja održali su mnogobrojne okrugle stolove u cijeloj Bosni i Hercegovini, na kojima se najviše govorilo o priznavanju neformalnog obrazovanja, mogućnostima sudjelovanja mladih, uvođenju lokalnih programa i ponuda prilagođenih mladima itd. Osim toga održali su nebrojeno obuka o temama: dobrovoljni rad, građanski angažman, tolerancija, odnosi s javnošću, demokracija, Evropska unija, mentalno zdravlje itd.

Vrijedna spomena jeste i ulična kampanja o temi partnerstvo između mladih i općinske vlasti (načelnika/ca), i to u obliku nijemog performansa, koji je izveden nebrojeno puta ne samo u Sarajevu već i u drugim gradovima. Performans je ušao u ustaljeni program KULTA, a svake godine se poboljšava i prilagođava trenutnim događanjima.

Institut za razvoj mladih KULT članom je sljedećih mreža:

- Omladinska mreža BiH

- NVO vijeće (član Izvršnog odbora od aprila 2011. g.)

- Sporazum PLUS

 

bottom bottom bottom bottom
bottom

Sekretarijat NVO Vijeća- UDRUŽENJE INFOHOUSE INFOHOUSE

Skenderija 15, 033 200-538, 033 209-304, sekretarijat@nvovijece.ba